Quantcast
Channel: EN LANDLIGGERS DAGBOG
Viewing all 342 articles
Browse latest View live

Bierne summer i efterårshaven, hvis du planter sentblomstrende stauder

$
0
0

Som havejere forener vi vores blomsterglæde med bier og andre insekters behov for blomster så længe som muligt. Mange af de sentblomstrende stauder, som vi holder af, er rige på nektar og pollen. Det tiltrækker bier og svirrefluer, som suger lystigt løs af de sene blomsters spisekammer. Nogle er mere populære end andre. For eksempel er asters et stort hit. Herunder får du tips til sentblomstrende stauder med insektappeal. Særligt de som bierne er glade for.
7 sentblomstrende stauder til bierne:

  1. Asters
  2. Solbrud
  3. Purpursolhat
  4. Tagetes
  5. Dahlia
  6. Stolt kavaler
  7. Sølvlys
Krydderurter er også gode. Heriblandt timian og merian. To sentblomstrende krydderurter som også er rige på nektar og pollen og derfor tiltrækker bier.

Har du ikke lyst til disse syv, så gør det simpelt. Sørg ganske enkelt for at have blomster i haven så længe som muligt. Både i det tidlige forår, henover sommeren og så længe som muligt i efteråret. Kan bierne ikke få deres yndlingsret, så spiser de noget andet. Så længe der er nektar og pollen.

Alle insekter har deres formål i haven og er vigtige for naturens balance. Hvis du vil vide noget om svirrefluens arbejde med at spise bladlus og, hvordan du tiltrækker den, så læs mit indlæg HER

Dette er et opdateret indlæg fra oktober 2013. Oprindeligt var det et svar på en opfordring fra Frk. Solhat og fra den norske blog Moseplassen.


Svirrefluer elsker bladlus

$
0
0

En havesvirreflue lægger sine æg ved en bladluskoloni.
Billedet er fra Vestrehus.dk, hvor du kan se mange flere fotos af svirrefluer i alle stadier


Svirrefluens larver spiser på en god uges tid flere hundrede bladlus, så det er en rigtig god ide at gøre haven attraktiv for svirrefluen. Den skal nok selv finde bladluskolonierne, hvor den lægger sine æg, men for at lokke den ind i haven må der blomster til. Svirrefluen har brug for et spisekammer fuld af nektar og pollen. Herunder kan du læse, hvordan du  hjælper den med det.

Strengt taget er den ikke kræsen, men den er særlig glad for skærmblomster, gule og blå blomster og blomster med åbne flader, hvor det er nemt at komme til. Vild kørvel, skærmblomster af gulerod, persille, dild og koriander, honningurt, kornblomster, tagetes, solhat og morgenfrue er blot nogle af dem.


Hoverfly March 2008-1
(Foto: Alvesgaspar, Wikimedia Commons)

Allervigtigst er det:

  1. At have mange blomster fra maj til september. En del hunner overlever vinteren i Danmark, men det helt store træk kommer til landet i maj/juni. Mange af dem sydfra. Plant gerne i store grupper. Det tiltrækker i højere grad end enkelte planter hist og pist.
  2. At plante dens foretrukne planter tæt op ad de planter i haven, som normalt tiltrækker bladlus.
  3. At sørge for at der også er våde områder og vand i haven.

Episyrphus balteatus - head close-up (aka)
Der smovses
(Foto: André Karwath aka Aka, Wikimedia Commons)



Bladlusen har mange andre naturlige fjender. Dem kan du se HER.
Vandslangen er også en af dem ;-)

Dette er et opdateret indlæg fra januar 2012.

Naturens gødning

$
0
0
Som faste læsere vil vide, så er jeg begejstret for at lave min egen gødning. Jeg har en fuldstændig uautoriseret kompostbunke, hvor jeg uden noget system komposterer stort set alt plantemateriale. Ukrudt kommer dog i den lukkede beholder, så frøene slås ihjel. Alt andet grønt inklusiv det grønne køkkenaffald kommer også i den åbne kompostbunke. Jeg henter tang på stranden og jeg laver min egen brændenældegødning.



Det hele foregår efter den filosofi, at man kan bruge uendeligt megen tankevirksomhed på at ville gøre det helt rigtigt - og aldrig komme igang - eller man kan bare kaste sig ud i det.
Jeg kaster mig bare ud i det.

Det der har vist sig at være mest effektivt er tangen. Ved vores kyst er vandet ikke særlig salt og der driver det dejligste ålegræs ind med jævne mellemrum. Ålegræs er det bedste tang til gødning, men blæretang gør også et godt stykke arbejde. Det skal dog udsaltes og derfor er det bedst at hente det om efteråret. Så klarer sne og regn udvaskningen og tangen er klar til foråret. Vores ålegræs bruger jeg med det samme.
Du kan læse mere om tang som gødning HER


Brændenældegødning er nemt at lave. Jeg plukker en masse brændenældeskud og hælder vand over til det dækker. Så står det en uge eller 14 dage alt afhængig af, hvor travlt jeg har, inden jeg sier det og hælder væsken på en beholder. Brændenælderne lægger jeg på komposten. De er gode kompoststartere. Når jeg skal bruge gødningen fortynder jeg 1:10 med vand. Ellers er det for heftigt. Brændenælder er bedst at lave gødning på inden Skt.Hans. Gødningen er rigtig god til planter i krukker.

Som sagt gør jeg ikke meget ud af min kompost, men gode kompoststartere er -  foruden brændenælder - hønsegødning og kulsukker. Sidstnævnte er årets kommende test i landliggerhaven. Gødning af kulsukker laver man på samme måde som brændenældegødningen. Det er rigtigt godt til for eksempel at gøde tomater og andre frugtbærende planter. Mere om det, når jeg kommer så langt.

Kompost bruger vi også til at lave nye bede i græsplænen, som nogen måske husker og nu har vi kigget til det første lasagne bed, som vi lagde i sensommeren sidste år.


Det er intet mindre end et hit. Dog forudsætter det, at man kan holde ud at have en overdækket "høj" til at stå i haven en rum tid til komposten er formuldet. Vi har snydt lidt, fordi vi også i år inddrager mere af græsplænen og derfor bare flytter den overskydende kompost. Først lægger vi et lag aviser på græsplænen. Der hvor vi vil have et nyt bed. Oven på dem lægger vi et godt lag kompost og til sidst dækker vi med ukrudtsdug. Så arbejder naturen, græsset forsvinder og der kommer i stedet et dejligt bed med god jord. Lige til at plante eller så i.

Hvis nogen har fif til anden naturgødning -eller til måden jeg gør det på - så hold jer endelig ikke tilbage. Læg meget gerne en kommentar.

Dette er et opdateret indlæg fra april 2012.

Biodiversitet i haven er en smal sag

$
0
0

Biodiversitet er et godt ord for en natur, som summer af alverdens insekter og, hvor der findes en mangfoldighed indenfor grønne planter, blomster, grønsager og dyr. Sådan nogle ord er gode til at samle mange forskellige emner i et tema, men de får også nogen gange det hele til at lyde meget vanskeligt. Det er nu på ingen måde svært at skabe biologisk mangfoldighed - endnu et godt ord :-) - i haven. Her kommer i første omgang tre nemme ting, du kan gøre.

De er lige til at gå til og jeg er sikker på, at de også skaber glæde i haven. Måske har du allerede gjort det?


  • Undgå gift i haven. Hvis du har en biologisk mangfoldighed i haven, vil insekterne gøre et stort arbejde for dig og du vil opdage, at du ikke har brug for gift. Du kommer dog nok ikke helt uden om lidt fysisk arbejde. Ingen insekter fjerner græsset mellem fliserne, men måske er det også meget pænt? Alternativt kan du om efteråret hente tang på stranden og lægge på fliserne. I løbet af vinteren vasker regn og sne det naturlige salt ud og ukrudtet dør. Tangen er herefter rigtig god kompost og bunddække med mange naturlige mineraler, som dine planter har godt af.


Tanggødning
For øjeblikket har jeg altid et par plastikposer med, når jeg går tur på stranden.
Henter du tangen i bil, så husk at lukke poserne rigtig godt.
Tanglopperne er så irriterende, når de hopper rundt i bilsæderne.


  • Sørg for at have blomster i så lang en periode som muligt. Se det kan vi jo lide. Det allerbedste er, hvis du har mange forskellige og naturligt hjemmehørende blomster. For eksempel er hyld en dansk naturplante, som mange insekter elsker.


 Det er ikke kun insekterne som elsker hylden.
Jeg gør også.
Den er så smuk og dufter vidunderligt
Og, så er hyldeblomstsaft en gudedrik for mennesker. 
Hvis du bliver fristet til at stikke næsen i blomsten for at nyde duften i store drag, 
så tjek lige næsetippen efterfølgende. Det ser så fjollet ud med en gul plet på næsen.



  • Lav boliger til insekterne. Mariehønsbo og huse til bierne vinder mere og mere frem. Du skal dog være opmærksom på, at ikke alle disse kommercielt fremstillede huse lever op til insekternes krav. For eksempel er nogle bihuse ikke dybe nok til, at der er plads til hunnerne, som placeres bagerst i gangene. Så får du kun hanner og ingen mangfoldighed. En nem måde at lave insektbo selv, er at købe et sortiment af bambuspinde med forskellige diameter. Enlige bier foretrækker for eksempel en diameter på 8 mm. Klippe dem over i en passende længde og samle dem med snor. En passende længde for bier er 16 cm. Du behøver ikke at lukke det bagerste hul. Det gør bierne selv - med jord. Og, så ellers finde et lunt og tørt sted at placere dit insektbo.

Dette er et opdateret indlæg fra januar 2012.

    Skab en bæredygtig have

    $
    0
    0

    Til min store glæde ligger indlægget "Naturens gødning"øverst på listen over mest læste indlæg i 2014. Det har fra starten været vores mål at gøre vores have så bæredygtig som muligt. Ikke nødvendigvis 100 % økologisk, men med stor respekt for naturen. Vi har ikke læst tykke bøger om emnet, men handlet ud fra, hvad vi synes er sund fornuft. Det er nemlig ikke så svært at skabe en bæredygtig have. Læs med herunder, hvis du også vil have lidt mere bæredygtighed ind i haven.


    En af de væsentlige komponenter i en bæredygtig have er dyrelivet. Hvis der en mangfoldighed af dyr og især insekter, så er der en naturlig balance i haven. Biodiversitet er det fine ord for det, men det er slet ikke så svært som ordet antyder. Der er tre nemme ting du kan gøre, og dem fortæller jeg om i indlægget "Biodiversitet i haven er en smal sag".

    Insekterne hjælper med havearbejdet. For eksempel elsker svirrefluer bladlusog bierne bestøver vores planter, så vi bevarer en mangfoldighed af blomster og afgrøder. Både i haven, naturen og på bondens marker. Der er flere ting du kan gøre for bierne. En af dem er at plante sentblomstrende stauder . Vil du have mange forskellige insekter i haven, kan du lave et kvashegn. Har du et hjørne bagerst i haven, så lad brændenælderne stå. Mange sommerfugle lægger deres æg på brændenældens blade. En kvasbunke er godt for pindsvinets vintersøvn. Og, så er vand essentielt. I alle mulige former. Når du hælder vand i fuglebadet, så læg en sten eller en blomst, som insekterne kan sidde på. Vær heller ikke ked af det, hvis du har et stykke fugtig jord. Her slukker mange insekter deres tørst.


    Har du mange insekter i haven, har du også mange fugle. Om sommeren vågner du op til den skønneste koncert, og året igennem kan du skabe dig en lille pause ved at sidde og kigge på fuglenes færden i haven. Fugle hører med i den bæredygtig have. De er med til at opretholde en naturlig balance, Fodrer du fuglene hele året, så har du endnu flere fugle i haven. Om vinteren og i yngleperioden spiser fuglene lystigt af æbler og fedtkugler.

    Man kan altid gøre lidt mere for bæredygtigheden. Alt efter temperament. Man kan være opmærksom på, om de materialer, man køber til haven, er produceret bæredygtigt. Og, man kan gå efter bæredygtige gartnerier, når haven skal have nye planter.

    Skridtet videre er at dyrke sin have økologisk eller sågar biodynamisk. I 2011 dyrkede jeg køkkenhaven efter Maria Thuns såkalender. En biodynamisk kalender som giver anvisning til de bedste dage at så bestemte afgrøder. Det var på mange måder en succes, og jeg undrer mig over, at jeg ikke har gjort det igen senere. Men lige netop, når man tager skridtet længere, begynder det at kræve tid og planlægning. Og, den har vi ikke altid. Med alle de ting, som vi nemt kan gøre for en bæredygtig have, så kan vi med sindsro vente med de mere tidskrævende tiltag, til den dag vi har tiden. Et skridt ad gangen.



    En forårsdekoration fra haven hilser velkommen

    $
    0
    0


    Man kan hurtigt købe sig fattig i blomster efterhånden som foråret nærmer sig. En stor glæde hvis budgettet er til det. Men mindre kan også gøre det. Så med tanke på regningen fra bilværkstedet var opgaven idag at lave en tidlig forårsdekoration med planter fra haven. Derudover fandt jeg i gemmerne en gammel frugtkasse, en konservesdåse, en godt brugt ruskindsjakke, tre tallerkener, en hvid urtepotte, masser af sten og en gammel rusten hestesko.


    Ærmet fra ruskindsjakken passer perfekt omkring konservesdåsen, som har fået fire huller i bunden. Lavet med en syl. De dobbelte vintergækker fra haven deler jeg senere og planter ud i haven igen. Den gamle rustne hestesko og stenen kommer fra grunden. Det er den slags ting der ofte dukker op, når man roder i jorden.



    Med foråret lige om hjørnet er det tid til at grave endnu et stykke af græsplænen op for at gøre plads til nye bede. Og hvorfor ikke bruge nogle stykker til en dekoration. Lag i lag med tre gamle tallerkener giver det en lille opsats til den mørke sedum i en hvid urtepotte fra min mormor.

    Det behøver slet ikke at være så dyrt at skabe lidt forår i haven.

    Dette er et opdateret indlæg fra februar 2014.

    Genbrug af paller #2 - få orden på dine haveredskaber

    $
    0
    0

    Endnu en god ide til genbrug af paller. Udover at skabe orden på haveredskaberne forestiller jeg mig, at den sagtens kan udvikles til andre projekter. Jeg er især vild med skuffedetaljen. En instruktion finder du ovre hos Our Little Acre, som står bag ideen.

    Flere ideer til genbrug af paller: KLIK HER

    Dette er et opdateret indlæg fra juni 2013.

    Genbrug af paller #1 - Havemøbler

    $
    0
    0

    Gad vide, hvor mange paller der egentlig er i verden? Hvor meget træ der går til at fabrikere dem? Og, hvor mange af dem som bare ender i forbrændingen? De er i hvert fald meget nemme at få fat i, og har mange andre brugsmåder end lige at transportere varer. Her  kommer en række ideer til møbler i haven..



    En sofa af paller. Mange paller er ru, så det kræver helt klart hynder, eller at du sliber pallerne.

    Foto og ide: Design Squish blog

    Leder du efter et havebord til rerrassen er et par paller et godt udgangspunkt.


    Foto og ide: Joy ever after

    Eller hvad med nogle små skamler til havebordet.



    Et plantebord er der altid brug for. 


    Foto og ide: Better Homes and Gardens

    Du kan også blot lægge en palle ovenpå en stabel lecablokke, som Ina fra Anna´s Plads gør, når hun laver et plantebord.

    En palle kan også bruges til at skabe orden i haveredskaberne . Eller hvad med en vertikal have? Et hegn omkring kompostbunken? I virkeligheden er det bare et spørgsmål om fantasi.

    Dette er et opdateret indlæg fra oktober 2011.

    Genbrug i haven er en god ide

    $
    0
    0

    Nr. 2 på listen over de mest læste indlæg i 2014 er "Genbrug af paller". Ligesom nummer et på listen, den bæredygtige have, så passer det perfekt med den filosofi vi har i haven. Så vidt muligt genbruger vi alt. Ingen tårer over at vi glemmer grillstarteren ude hele vinteren. Den er perfekt krukke for en plante med sit rustikke rustne look. Sidste år indgik den i en forårsdekoration i haven. Vi genbruger også selv paller. Som hegn. Herunder finder du en lille kavalkade over andre genbrugsideer.



    I 2012 tog jeg mine nye planteskilte i brug, og der er virkelig tale om genbrug. Jeg bruger dem endnu her 2 år efter. En plastikdækserviet fra genbrugsbutikken er klippet i rektangler, og sat på gamle gafler fra skuffen. Plantenavnet er skrevet med en sølvtuds. Skriften står der endnu. Virkelig holdbart. Jeg samlede også en række ideer til kreative planteskilte fra andre, og med den kommende sæson lige om hjørnet er der masser af inspiration at hente.


    2012 var samme år som jeg præsenterede jer for Oda, vores rådyrskræmsel. En gammel fodbold er hovede, aflagte nylomstrømper hendes krøller, kjolen fandt jeg bagerst i skabet. Rester af stof samt knapper fra skuffen danner hendes ansigt. En festlig dame i haven.


    I 2014 kom dåserne ind i haven. Tætnet med silikone i alle sammenføjninger (bund og side) fungerer gamle kagedåser perfekt som vaser. De er selvfølgelig også gode at så og plante i. Faktisk er jeg nok lidt besat af dåser, så projektet fortsætter i 2015. En pose fuld af konservesdåser fra en veninde venter på at blive taget i brug.

    Har du lyst til at se flere ideer til genbrug i haven, så tryk på menupunktet "Genbrug". Det var der også rigtig mange der gjorde i 2014.

    Har du gode ideer til genbrug i haven?

    Northmodern med havebrillerne på

    $
    0
    0
    Bænk fra Genbyg design

    I dag åbnede designmessen Northmodern i Bella Centeret. En 1/2 årig indkøbermesse som efterhånden har haft mange navne. Sidste år hed den for eksempel Design Trade. Fokus er på interiør, men der er altid lidt inspiration til haven, så jeg tog havebrillerne på, og kiggede mig omkring.


    Hos den franske klassiker indenfor havemøbler, Fermob , er der altid garanti for glade farver og enkelt design. 


    Det danske designfirma Nordvink tænker praktisk med et havebord som også kan bruges som tørrestativ. Ret smart.


    I den kuriøse ende ligger Garden Glorys meget feminine haveslanger. Jeg har lidt svært ved at se landliggermanden med en lyserød haveslange..........



    Krukker i snor er det helt store hit, og de hænger overalt på messen. Her er det til venstre Anne Black og til højre House of Rym


    Krukkerne fra Laos og Vietnam importeret af De fire årstider er jeg så begejstret for, at det ikke er sidste gang I ser dem.  I den nærmeste fremtid får de et helt indlæg for sig selv. 

    Der var en enkelt genganger fra sidste år. Nemlig Base 212. Dem kan du se i indlægget DesignTrade 2014. Nr. 9 på årets top 10 over de mest læste indlæg i 2014.

    Et godt tilbud fra Dansk Primula Klub

    $
    0
    0

    Jeg har modtaget et rigtigt godt tilbud fra Dansk Primula Klub, som jeg bestemt må dele med jer. Normalt kræver det medlemsskab af klubben for at købe de mange spændende primulafrø foreningens medlemmer samler og sætter til salg, men i år har de åbnet op for alle med trang til primula. Læs med herunder - og læs eventuelt også mit indlæg "Primula er også en sommerblomst" med inspiration til sommerens primula.

    Dansk Primula Klub’s frøliste 2014-2015 er nu udkommet, og Klubben indbyder alle interesserede til at købe frø fra denne liste.

    Den indeholder ca. 60 forskellige spændende Primulaarter, - sorter og -hybrider, samt rigtig mange andre plantearter.

    KOM GODT I GANG
    Det er ikke svært at få et godt resultat ud af at så Primula, men det er vigtigt at komme i gang her i vinterens løb.

    På Dansk Primula Klubs hjemmeside www.primulaklub.dk kan du se frølisten over de frø, der er til salg, samt billeder af en del af de mange primula, der er på frølisten. Yderligere er der en uddybende artikel om såning under Primula Fakta.

    Mail din frøbestilling til knud.moller@fasttvnet.dk.


    OFTE STILLEDE SPØRGSMÅL
    Det følgende er svar på de spørgsmål, som ofte stilles i forbindelse med såning og dyrkning af Primula:

    SÅNING OG FORMERING
    Frø af Primula sås bedst om vinteren, da nogle arters frø skal have en kuldepåvirkning for at spire. Det er lige som andre alpine frø. Dog kan de nemme arter også sås både forår og i forsommeren. De sås tyndt i priklejord iblandet sand /grus eller små lecaperler, og jorden holdes hele tiden fugtig. Når de har fået de to første rigtige blade, prikles de ud i bakker eller små potter . Husk at dække de nysåed/nypriklede potter, hvis de står ude i det fri, således solsorten ikke ødelægger det hele.

    VALG AF PLANTER
    Som i alle andre plantefamilier er der blandt Primula nemme og svære arter. Følgende arter gror fint i vore haver, såfremt man bare tager lidt hensyn til de forhold, de helst vil have.

    I sol
    Her kan plantes P.denticulata (kugleprimula), P.auricla (aurikel) og krydsningen P. x pubescens med de kødfulde blade, P. elatior (fladkravet kodriver), P. veris (hulkravet kodriver), og P. vulgaris (storblomstet kodriver).

    Hertil kommer de mange kodriversorter (Polyanthus og Primrose typerne).

    Alle trives fint i almindelig, veldrænet havejord og blomstrer om foråret.

    I halvskygge
    Etageprimulaerne P. bulleyana (orange), P.beesiana (violet), P. japonica (røde og hvide),

    P. pulverulenta (røde), den krybende P. juliae (flere farver) og de japanske P. sieboldii (flere farver) og P. polyneura (rød).

    Gror bedst i kompostjord med dræn og blomstrer i maj-juni.

    I lidt fugtige områder
    Klokkeprimulaerne P. alpicola (gul), P. florinda (gule og røde), P. sikkimensis (gul) og den lave rosenprimula P. rosea (rød). De gror i fugtig kompostjord og blomstrer i juni-juli, dog P. rosea i april.

    Og så skal det blot huskes, at sammenplantninger med andre planteslægter i surbundsbede, sumpbede, traditionelle staudebede og skovbede, i lys og skygge, kan give meget smukke resultater.

    KLIMA OG VEJRFORHOLD
    Generelt bryder Primula sig ikke om varme og tørre somre eller våde vintre med manglende frost og sne. Planter går om efteråret i hvile og bryder sig ikke om få hviletiden ødelagt af skiftende perioder med frost og tø.

    Tørre og varme somre kan kompensere med vanding og plantning i skygge, og det skiftende vintervejr kan der delvis kompenseres for ved overdækning af planterne med f.eks. grangrene mod solen og glasplader mod for meget væde.

    JORDBUND
    De fleste Primula gror bedst i en veldrænet jord indeholdende en god del organisk materiale med en pH på mellem 5 og 7. Godt omsat bladkompost eller tørvejord tilsat sand grus er bedst for Primula.

    Dog er der en del alpine Primula, som gror i kalkholdig jord, og for hvem det dog ikke er en nødvendighed, når vi har dem i haven. En god havejord iblandet en del grus/sand vil være fint for de alpine Primula.

    Krukker til hele året

    $
    0
    0

    Hos os flytter krukkerne aldrig helt væk under vinteren. Det er nemlig især når haven hviler, at jeg har brug for fyldte krukker til at live op. Men selvfølgelig er det begrænset, hvad jeg kan have i krukkerne. Krukkerne står heller ikke ubeskyttede. Er det krukker jeg holder særligt meget af får de et isolerende lag hessian. Eller jeg vælger et materiale som kan tåle frost. Krukker er nemlig meget mere end de traditionelle af ler. I denne uge stiller jeg skarpt på krukker i et lille mini-tema. Der kommer masser af lerkrukker, men jeg lægger ud med de mere utraditionelle.



    Konservesdåser klarer al slags vejr, og de kan piftes op i utallige variationer. Til sidste uges nummer af ugebladet "Søndag" (uge 4) har jeg lavet et opslag med genbrug til haven. Her er en opstilling som ikke kom med i bladet. I skuret ligger en pose fuld af konservesdåser, og jeg er ret sikker på, at I ser mere til dem. Selvom det er en trend vi har set længe er alle muligheder endnu ikke udtømt.


    I nogle år har disse gamle papirkurve fulgt mig som krukker i haven. Efterhånden som vejr og vind har tæret på dem, har jeg klippet dem ned. De kostede mig stort set ingenting i en genbrugsbutik for snart mange år siden.




















    De små zinkspande købte jeg for en del år siden i en Tiger butik. De har klaret mange vintre, men muligheden for en buet bund er selvfølgelig altid tilstede. Hvis vinteren er særlig hård og spandene står bundfrosne i længere tid. Prisen gør, at jeg ikke er så nænsom omkring dem. Det kan nogle gange også være en løsning, når krukkerne skal stå ude hele året.



    Trækasser klarer vinteren fint, og du kan sagtens lave nogle selv. Det eneste du har brug for er en rest brædder og nogle små søm. Efterhånden som tidens tand gnaver, falder de fra hinanden, men så er det bare at lave nogle nye.

    Ugens mini-tema om krukker er skudt i gang af indlægget "Selvvanding af krukker", som var det tredie mest læste indlæg i 2014. Du finder det ved at klikke på titlen på linien herover. Kan du ikke vente med at få inspiration til lerkrukker, så tyvstart med indlægget "Danske krukker og potter på Sydsjælland". Eller klik på menupunktet "Krukker", så finder du alle indlæg om krukker. 

    Italienske terracottakrukker til havens blomster og træer

    $
    0
    0

    Italien er kendt for deres terracottakrukker. Klassiske og tidsløse i den velkendte solgyldne og rødbrune farve italiensk ler giver krukkerne. Udvalget er stort. Også i størrelser. Hvor danske lerpotter ofte kun kommer i små størrelser, slår italienerne ud med armene. Der skal være plads til et lille træ i en krukke. 

    Med de italienske krukker fortsætter ugens lille minitema om krukker her på bloggen. Følg med på en virtuel inspirationstur med krukker fra terracottakrukker.dk. Italienske krukker nøje udvalgt og importeret af vores allesammens Lone Biehl fra Havedagbogen og Havefolket.



    Sfera lisca

    Vaso Rigatto

    Vaso Liscio - Marco

    Cassetta liscia

    Alle fotos: Lone Biehl - terracottakrukker.dk

    Krukker fra Vietnam, Laos og Cambodia

    $
    0
    0

    På indkøbsmessen Northmodern faldt jeg pladask for krukkerne fra Vietnam, Laos og Cambodia importeret af butikken De fire årstider. Det er ikke utænkeligt, at det havde noget med opsætningen at gøre, men det klassiske og tidsløse design krydret med patina væltede mig næsten omkuld. Herunder kommer en længere billedkavalkade. Jeg havde meget svært ved at begrænse mig.....








    De fire årstider har butik i Lyngby og Charlottenlund.

    Indlægget er det tredie i et lille mini-tema om krukker. Du finder tidligere indlæg under menupunktet "Krukker".

    5 vidt forskellige krukker

    $
    0
    0

    Ugens mini-tema om krukker lakker mod enden. Men inden vi går til finalen - fyld krukkerne med forår i februar - får du lige 5 links til forskellige krukker, jeg er stødt på i løbet af ugen. Der er bløde krukker i gummi og hårde. rå krukker i beton. Vertikale haver for den kreative, og for den som gerne vil have et færdigt system. Og, så er det lykkedes mig at finde et selvvandingssystem som ikke kommer i grimme krukker. Kig med herunder.

    • En vertikal have med urtepotter sat i et færdigt og klart system til væggen. Set hos Gardenista, som også har et link til  producenten.
    • DIY lav en hængende vertikal have. Et projekt for den kreative fra One Kings Lane
    • Potter kan også være af gummi. Lavet af gamle bildæk.
    • Selvvandingssystemer behøver ikke at komme i grimme potter. Det opdagede jeg, da jeg kiggede forbi hos Woolly Pocket
    • Krukker af beton kan noget særligt. Jeg er i hvert fald faldet for det rå, grå look. House Doctor har krukker til både den stramme og den mere romantiske.
    Mangler du mere inspiration? Så klik på menupunktet Krukker, her finder du alle indlæg om krukker her på bloggen.

    Fyld krukkerne med forår i februar

    $
    0
    0

    Her i starten af februar kan vi roligt begynde at tænke på krukker fulde af tidlige forårsblomster. Mange af de helt tidlige blomster tåler nemlig både et lille og et stort snert af frost. Tænk bare på vintergæk og erantis. Og, vi trænger til det. Læs med herunder, og få flere ideer til hvad du kan fylde krukkerne med i februar.

    Hyacinter og tulipaner har heller ingen problemer med lidt frost. Fortsætter frosten holder de sig fint frosne. Tør det, erstatter du dem med nye, hvis de falder hen. Et tip fra Annika Christensen og Ulrica Otterlings bog "Trädgård i krukka", som kom i 2014. En bog jeg varmt kan anbefale. Bor du i Sverige kan du i øvrigt vinde den i Alt om Trádgårds konkurrence (løber indtil 19. februar 2015). - Er du lidt mere forsigtig, så sæt hyacinter eller tulipaner i et højt glas. For eksempel et gammelt henkogningsglas. Så er de en smule beskyttet.


    Sidst i februar kan jeg sjældent holde mig tilbage, og køber hornvioler i massevis. Det går som regel helt fint. I år blomstrer en af efterårets overlevende hornvioler allerede nu. Den milde vinter gør sit. Det gør den også for primula, som også blomstrer nu. Den eneste skade som kan ske er, at blomsten fryser. Planten klarer sig fint.

    Til at supplere med er der alle de grønne hårdføre planter. Buksbom, vedbend, dværgenebær, skimmia og laurbærkirsebær. Eller hvad med en håndfuld stedsegrønne græsser. Japansk star er hittet her i landliggerhaven med de hvide og grønne striber, som holder sig hele vinteren. Den tilhører star-slægten (Carex). En rig slægt med mange forskellige lave græsser i en mangfoldighed af farver.

    Dette indlæg sluttter mini-temaet med krukker. Du kan se alle indlæg om krukker under menu-punktet Krukker.

    Sæt lidt kulør på haven i februar

    $
    0
    0

    Dagene er nok længere, men stadig mere til den grå, mørke og lidt tunge side. Forårsblomsterne foran huset liver op, men har du, ligesom jeg, brug for mere kulør i haven, så må der andre kneb til. En knaldgul urtepotteskjuler til årets første primula. Eller en rød randform på en blå knage. Hvad gør du for at få lidt mere farve i haven lige nu?


    Det første møde med en solmoden tomat

    $
    0
    0
    Gizmo er en almindelig rød tomat med stort udbytte

    Jeg husker tydeligt den første gang, jeg satte tænderne i en solmoden tomat. Lige plukket fra planten. Den smagte himmelsk af sol og krydderier. Jeg var 6-7 år gammel og havde lige fået en ny legekammerat. Hendes mor dyrkede tomater op ad parcelhusets sydvendte mur. Meget eksotisk. Jeg kendte ingen som dyrkede tomater. Ikke en gang min mormor som ellers havde mange spændende ting i sin køkkenhave. Lige siden jeg fik min egen have, har jeg jagtet den oplevelse. Med varierende held. Bedst er det gået, når jeg har sået tomaterne selv. Det har givet betydeligt kraftigere planter. Vil jeg gøre det i år, så er det nu jeg skal i gang.


    Tiverta er en grøn tomat med striber. Den har en lidt syrlig smag.

    Måske var det ikke så mærkeligt, at ingen i min familie dyrkede tomater. Det er svært at forestille sig, men tomaten var længe om at blive populær. Først i 1960´erne begyndte den for alvor at komme ind i det danske køkken. På charterrejser til syden mødte vi tomaten i det sydlandske køkken. Sammen med pastaen og olivenolien. To gode følgesvende til tomaten. Den engelske kogebogsforfatter Elisabeth David gjorde også sit. I slutningen af 1960´erne kom hendes kogebøger med opskrifter fra det  franske og italienske køkken, og de blev lige så populære i Danmark som i England. Bare ikke i min familie og dens omgangskreds. Vi spiste tomater på rugbrød. Nogen gange sammen med æg. En klassisk måde at bruge tomaten på, som dukkede op i de første årtier af det 20. århundrede. Tomatsuppe fik vi også. Den kraftige af slagsen. Sikkert tilsat fond. Det traditionelle danske køkken passer ikke særligt godt til tomaten. Smør og kartofler er svære at forene med smagen af tomat. Og, i min familie var vi meget traditionelle. Der var dog en undtagelse. Syltede grønne tomater krydret med ingefær, kanel og nelliker. En fast bestanddel til osten hos min farmors søster. Så måske var der alligevel en i familien, som dyrkede tomater. De nåede bare aldrig at blive solmodne.

    Black Truffle er en tomat med en sød, kraftfuld og krydret smag

    Det amerikanske køkken gjorde også sit til at gøre tomaten populær i Danmark. Hvad er en bøfsandwich uden ketchup, eller en burger uden skiver af solmoden tomat. Amerikansk ketchup kom til Danmark allerede i 1930´erne, og i min familie spiste vi biksemad med ketchup. Det gør vi stadig. I 1970´erne kom flåede tomater på dåse til Danmark. En vigtig ingrediens i den dengang populære Chilli con carne, som kom til Danmark fra Texas. De flåede tomater flyttede senere over i det store firserhit, lasagnen. En italiensk ret som kom ind i det danske køkken via USA.

    San marzano er en god tomat til tomatsovsen

    At det tog så lang tid for tomaten at finde vej ind i køkkenet skyldes også, at man i starten betragtede den som prydplante. I den ældste danske havebog fra 1647 står den under prydplanter med navnet pomma amoris, kærlighedsæblet. En generel tendens i det nordlige Europa. Da spanierne i 1500-tallet tog frø med hjem fra Syd-og Mellemamerika havde de nemlig kun vage ideer om, hvordan den kunne indgå i køkkenet. Italienerne tog hurtigt mod til sig og begyndte at spise den, men det tog altså 400-500 år inden den for alvor blev populær i hele det vestlige køkken. Inden da var der selvfølgelig enkelte fremsynede mennesker, som så tomatens potentiale. Frk. Nimb var en af dem. Hun udgav sågar en kogebog tilegnet tomaten, 12 opskrifter på tomater. Den udkom i 1900. Inden da var det sparsomt med opskrifter som indeholdt tomater. Men de var der.


    Hvid Tomesol er en sød tomat med lavt syreindhold

    Derfor begyndte de, dengang, nye handelsgartnerier i Danmark at dyrke tomater i slutningen af 1800-tallet.  Der var også enkelte herregårde som forsøgte sig med tomatdyrkning. Altsammen på friland. Men det var først da væksthuse for alvor vandt frem i mellemkrigstiden, at tomatdyrkning voksede kommercielt i Danmark. Der fra startede tomaten sin rejse fra eksklusivitet til en fast bestanddel i hverdagens køkken. 

    Der har helt sikkert også været fremsynede haveejere, som dyrkede tomater. I min reol står Hirschsprungs Havebog fra 1945, og her kan man læse om tomatdyrkning. Bogen anbefaler E.S.I og Kondine til drivhuset. Kondine er en gammel tysk sort fra 1934 som stadig er i handlen. Den er velegnet til dyrkning i krukke, så i dag er den oplagt til en byhave i vindueskarmen. Køber du online har Fuglebjerggård frø. På friland anbefaler Hirschsprungs Havebog sorten Dansk Eksport. En sort som i slutningen af 1800-tallet fik stor betydning for tomatavlen i Danmark. Altså før væksthusene. Den er udviklet af H. Kristensen på Ny Kastrupgård i 1880´erne. Foreløbig har jeg fundet frø af den til salg hos svenske Sävar Frö Plant. Her sammenligner de den med den engelske Moneymaker, som bl.a. Frøbutikken sælger frø af.


    Alle tomater i indlægget er fotograferet hos Bakkebølle Gartneri ved Vordingborg. I gartneriet sælger de både tomatfrø og tomatplanter. Ligesom du kan købe frø i deres webshop. 

    Japansk star gør sig godt i syltekrukker

    $
    0
    0

    Det er stadig koldt ved vores østvendte kyst, men alligevel kunne jeg ikke modstå et smut omkring det lokale plantecenter i går. Syltekrukkerne fra min farmor er nu pyntet op til grønnere tider med japansk star. En stedsegrøn græs som senere kommer ud i staudebedet for at danne bunddække.

    En smuk opfordring til at bruge blomsten

    $
    0
    0


    "Brug blomsten" af Bente Halkjær og Kira Brandt er, hvad jeg kalder, en feel-good havebog. Bogen er spækket med flotte og inspirerende fotos. Den ledsagende tekst er klar og præcis med god luft mellem afsnittene og klar struktur. Bogen kommer vidt omkring, men holder hele tiden sit fokus: brug blomsten. Størstedelen af kapitlerne er tilegnet en enkelt blomst. Spredt ud over hele haveåret. Også på det tidspunkt, hvor blomsterne er gået i frø. For der kan de selvfølgelig også bruges.





    Bente Halkjær er hortonom og har tidligere skrevet bogen "Naturens spiselige frugter". Glæden ved at bruge naturen i køkkenet kommer til udtryk gennem opskrifterne i "Brug blomsten". Et kapitel er tilegnet de spiselige blomster, ligesom der er opskrifter ved de blomster, som egner sig til en tur omkring spisebordet. "Marcipankage pyntet med stedmoderblomster" går lige ind hos mig. Både noget for øje og for gane. En smule havekundskab bliver det også til med anvisninger på at så og plante udvalgte blomster. Det er dog langt mere en brugsbog end en decideret havebog. En bog som inspirerer til at nyde haven og dens blomster. Og, bruge dem.




    Kira Brandt er fotograf. Hendes tidligere bog "Flower power hele året" er en af mine yndlingsbøger om blomsterdekoration. Og, "Brug blomsten" er på dette punkt mindst lige så inspirerende. De enkle og kreative måder at bruge blomster på, som bogen lægger op til, er lige til at gå til uden de store evner indenfor blomsterdekoration. Et stort glas der omslutter en let buket af ærteblomster, citronverbena og brun surkløver er både enkelt og meget effektfuldt. Kranse er der også. Med anvisning til, hvordan man binder en blomsterkrans. Der er altså både noget til den som holder af enkle dekorationer,og den som slapper af med at binde en krans.

    Bente Halkjær og Kira Brandt er et godt makkerpar. Deres fælles fascination af blomsten samler den tilgang de hver især har til den. Spiselig, dekorativ, i haven, køkkenet og i stuen. Det er der kommet en meget inspirerende bog ud af.

    Bogen udkommer i dag, d.18.marts 2015,  på forlaget Turbine.








    Bente Halkjær og Kira Brandt "Brug blomsten"
    Forlagt Turbine
    ISBN 978-87-7141-905-4
    Viewing all 342 articles
    Browse latest View live